Met hoge snelheid sluiten de deuren van de lift in de parkeergarage. De lift schiet omhoog en als de deuren weer opengaan kijken we uit over het Piazza di Fiera. We zijn in Trento, met 120.000 inwoners de grootste stad in de omgeving en tevens hoofdstad van de provincie Trentino (Zuid-Tirol). Door een sfeervolle straat met winkels en barretjes, lopen we richting het Piazza Duomo. We passeren prachtige gevels voorzien van muurschilderingen en oude metalen balkons vol met kleurige bloemen. Op de terrasjes genieten mensen van een caffè of een cappuccino met een brioche.
Dit is wat we eigenlijk het
liefste doen als we een stad bezoeken. Ronddwalen, de stad beleven, de
stad voelen en links of rechts afslaan om net die plekjes te ontdekken die niet voor de hand liggen. En zo besteden we onze ochtend met genieten van alles wat Trento te
bieden heeft. We bewonderen de Neptunus fontein en de kathedraal op het Piazza
Duomo. Ook passeren we vele kleine pleintjes waar allerlei groenten, fruit en
streekproducten worden aangeboden. Langzaam sluiten er wat winkels en gaan er
doeken over de kramen. Het is tijd voor de lunch, pranzo!
Bij een osteria aan de rand van het centrum kijken we naar binnen. De inrichting is eenvoudig,
voorin staan een paar tafels, het is er smal. Er is slechts één tafel bezet
door vier mannen. Eén van de mannen heeft zijn schort nog om en zo te zien zijn
ze allemaal werkzaam in de osteria. Ze hebben net hun pranzo genuttigd, ruim
voor de komst van de gasten die hetzelfde gaan doen. Het ziet er vertrouwd uit
en we besluiten om naar binnen te gaan. Il cameriere staat gelijk op en komt
ons tegemoet.
‘Buongiorno. Un tavelo per due addulti e due bambini?’
‘Si, grazie’
Hij leidt ons naar achter, langs de bar, door een smalle gang waar ook de
keuken aan grenst. Het ruikt er heerlijk. We komen uit in een huiskamerachtige
ruimte en de ober wijst ons een tafeltje in de hoek. Een kaart vol streekgerechten, we bestellen Riso al Teroldego Rotaliano. Een Risotto bereidt met rode wijn gemaakt van de Teroldego druif, Trentino is het enige gebied in Italië waar deze druif voorkomt.
Riso al Teroldego Rotaliano
Voor 4 personen
- 350 gram Carnaroli rijst
- ½ liter rode wijn (Teroldego Rotaliano)
- ½ liter groentebouillon
- 1 ui, gesnipperd
- 60 gram boter
- 70 gram versgeraspte Grana Trentino (of Parmezaanse kaas)
- zout en peper
Smelt de boter in een
ruime pan en fruit de ui op matig vuur 5 minuten. Voeg de rijst toe en verhit
deze al roerend totdat de rijst glazig wordt. Draai dan het vuur hoog en blus
af met de rode wijn. Roer voortdurend en laat de alcohol verdampen en voeg
beetje bij beetje de bouillon toe. Draai het vuur laag en blijf regelmatig
roeren, zorg dat de rijst in de bouillon blijft staan. Als de rijst beetgaar
is, dit is na ca. 20 minuten, roer dan de Grana erdoorheen en breng op smaak
met peper en zout.
Buon appetito!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten