zondag 8 februari 2015

Gnocchetti Tricolori




Al Mercato! Er is waarschijnlijk in heel Italië geen dorp of stad te vinden zonder eigen markt. Heerlijk slenteren langs de kraampjes met tassen en kleding, lokale producten, verse groenten en fruit. Op een pleintje neerstrijken voor een cappuccino tussen de lokale bevolking die elkaar vrolijk begroeten en vol oprechte interesse vragen hoe het gaat. Handen worden geschud, complimenten en schouderklopjes uitgedeeld. Sesto Calende, een dorpje net onder het Lago Maggiore aan de rivier de Ticino, tovert haar straten iedere woensdagochtend om in een sfeervolle markt. Door het hele dorpscentrum, en met name langs de oevers van de Ticino, staan tientallen kramen opgesteld waar de kooplui hun handel aanbieden. Langs de rivier struinen jonge stellen hand in hand, maken mannen een praatje op een bankje en lopen oudere vrouwen met volle tassen aankopen van de markt terug naar huis. Sesto Calende is misschien niet het eerste dorpje waar je aan denkt als je ergens rond het Lago Maggiore verblijft. Het is geen toeristische trekpleister met een historisch stadscentrum. De markt is een schoonheid, puur en met name bijzonder door de mensen. Hier voel je je even geen toerist, laat je je meevoeren in de waan van de dag en word je betrokken in de gesprekken.


Met een tas vol verse groenten rijden we terug naar ons verblijf aan het Lago Maggiore. Bij de supermercato kopen we nog een zak Gnocchetti Tricolori. Een kleine soort gnocchi van aardappel in drie kleuren. De rode zijn gekleurd met tomaat, de groene met basilicum. 




Voor 4 personen
  • 500 gram Gnocchetti Tricolori (of zelfgemaakte gnocchi di patate)
  • 30 gram  boter
  • Scheutje olijfolie (extra vergine)
  • 2 paprika (geel en groen) in blokjes gesneden
  • 1 courgette, gehalveerd en in plakjes van ca 1 mm gesneden
  • 2 sjalotten, gehalveerd en in dunne reepjes gesneden
  • 2 tenen knoflook, in dunnen plakjes gesneden
  • handvol pomodorini
  • 200 ml groentebouillon
  • mespuntje chilipeper
  • zout


Verhit de boter in een ruime pan en fruit hierin 2 minuten de knoflook en sjalotten. Voeg dan de paprika en courgette toe en verhit deze onder regelmatig omscheppen. Draai het vuur hoog en blus af met de bouillon, voeg het mespuntje chilipeper toe en zout naar smaak. Verwarm het geheel nog even door en breng ondertussen een pan met water aan de kook. Voeg zout toe en de kook hierin de Gnocchetti. Schep ze als ze boven komen drijven (dit gaat zeer snel), met een schuimspaan uit de pan en laat kort uit lekken. Voeg ze toe bij het groentemengsel samen met de pomodorini. Roer alles goed door elkaar en serveer direct.


Buon Appetito!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten