zondag 31 mei 2015

Tagliatelle al ragù


Met dank aan de commercie is spaghetti bolognese één van de bekendste Italiaanse gerechten in de Nederlands keuken. Vreemd, want in Italië kennen ze dit helemaal niet en al zeker niet met spaghetti. De vleessaus, die zijn oorsprong vindt in Bologna, heet in Italië ragù en wordt gegeten met tagliatelle. Eind april bezochten wij Bologna (lees hier de blog) en aten een overheelijke traditionele ragù in de sfeervolle Osteria dell'Orsa aan de via Mentana. Kleine tafeltjes, dicht op elkaar, sobere aankleding, vriendelijke mensen en een voortreffelijke keuken tegen een aangename prijs. Dat is Osteria dell'Orsa, eten zoals eten bedoeld is!

Het vraagt wat geduld om zelf te bereiden, maar het zal je spaghetti bolognese doen vergeten.

Voor 4 personen
  • 500 gram tagliatelle 
  • 50 gram boter
  • 1 wortel (in kleine blokjes gesneden)
  • 1 middelgrote ui (gesnipperd)
  • 1 stengel bleekselderij (schoongemaakt en fijngesneden)
  • 500 gram (runder)gehakt
  • 250 gram pancetta in reepjes (of spekreepjes)
  • 200 ml rode wijn
  • 250 gram passata di pomodoro (gezeefde tomaten)
  • 250 ml vleesbouillon
  • 200 ml melk
  • versgemalen peper
  • zout
  • versgeraspte parmezaanse kaas
Smelt de boter in een pan met een dikke bodem, fruit hierin de wortel, ui en selderij een minuut of 5. Voeg het gehakt en de pancetta toe en bak het rul en gaar. Draai het vuur hoog en blus af met de rode wijn. Roer de gezeefde tomaten erdoorheen en voeg wat bouillon toe. Draai het vuur laag en laat het geheel zachtjes pruttelen. Als de saus te droog wordt voeg dan weer wat boullion toe. Na ongeveer 1.5 uur voeg je de melk toe en peper (en eventueel zout) naar smaak, Kook ondertussen de tagliatelle al dente in een pan met ruim gezouten water. Giet af, meng de tagliattelle met de ragù en serveer met wat parmezaanse kaas.
Buon appetito!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten