zondag 11 januari 2015

2015: Tijd voor Dolci!

2014 Is nu niet veel meer dan een zoete herinnering. Een jaar dat we afsloten aan tafel met de bambini, la nonna, lo zio, een goed glas wijn en mooie verhalen. Hét moment om terug te kijken en vooral om eens na te denken wat we het komende jaar allemaal gaan doen.
Niet dat we nu zo van de goede voornemens zijn, en al zeker niet met de jaarwisseling. De sportscholen stromen weer vol, mensen starten met lijnen, stoppen met roken, matigen drankgebruik. Op het moment ik het schrijf zullen er al aardig wat zijn die de goede voornemens aan de kant hebben geschoven en velen zullen de komende weken nog volgen. Het zou ook veel beter zijn te leven zoals je wilt en niet omdat het toevallig 1 januari is.

Plannen hebben we in ieder geval zeer zeker. In april bezoeken we Bologna en in de zomer gaan we de streek Friuli Venezia Giulia verkennen. Deze streek is gelegen in het noordoosten van Italië, grenzend aan de regio Veneto, Oostenrijk en Slovenië. Naast steden als Triëst en Udine is er genoeg te ontdekken, in een prachtige natuur. Uiteraard nemen we jullie mee, niet alleen via onze blog, ook op facebook & twitter.

Ook bedachten we ons dat er nog nooit een dolci op La Vita è Bella was verschenen en dat terwijl er regelmatig naar gevraagd wordt. Wat overigens ook geldt voor veel andere gerechten, daar zullen we dit jaar eens werk van maken. Toch nog een klein voornemen dus...

Dolci della Casa


We zijn er dol op, de maaltijd afsluiten met wat zoetigheid en een sterke espresso. En als je niet kan kiezen dan maak je toch gewoon een leuk trio: Semifreddo, bavarese en panna cotta. Als dat geen smullen wordt!

De semifreddo
  • 150 gram pure chocolade (fijngehakt)
  • 500 ml slagroom
  • 3 eetlepels suiker
  • 250 gram mascarpone
  • 10 lange vingers (verkruimeld)
  • huishoudfolie en cakevorm (langwerpig)
Klop de slagroom met 3 eetlepels suiker stijf, en schep de slagroom luchtig door de mascarpone. Meng er de chocolade (houd wat achter om te garneren)  en de lange vingers doorheen. Bedek de cakevorm met huishoudfolie en stort het mengsel in het blik. Dek af en plaats minimaal 2 uur in de vriezer.



De panna cotta
  • 250 ml slagroom
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 gelatine blaadjes
  • Kleine bakjes & huishoudfolie
Leg de gelatine blaadjes in koud water en laat ze 5 minuten weken. Breng ondertussen de room met de suiker aan de kook. Haal van het vuur, knijp de gelatine blaadjes uit en roer door de gekookte (cotta) room (panna). Giet de panna cotta in kleine bakjes en laat afkoelen. Dek af met folie en laat minimaal 2 uur in de koelkast opstijven.


De bavarese
  • 500 ml slagroom
  • 3 eetlepels suiker
  • 250 gram bosvruchten (eventueel uit diepvries) + extra om te garneren
  • Scheut grappa of wodka
  • 5 gelatine blaadjes
  • staafmixer, zeef, huishoudfolie en schaal
Leg de gelatine blaadjes in koud water en laat ze 5 minuten weken. Zet een pan op het vuur en verwarm de bosvruchten, pureer ze en voeg een scheutje grappa of wodka toe. Druk alles door een zeef, knijp de gelatine blaadjes uit en los ze op in het mengsel. Laat afkoelen. Klop de slagroom stijf met 3 eetlepels suiker en schep het luchtig door het bosvruchtenmengsel. Stort alles in een schaal, dek af  met folie en laat een paar uur opstijven in de koelkast.


Bereiden
Neem 4 langwerpige borden en haal de bavarese en panna cotta uit de koelkast en de semifreddo uit de vriezer. Snijd een plak semifreddo af leg deze links op het bord, daarnaast een portie bavarese (vorm dit met twee eetlepels) en plaats rechts het bakje panna cotta . Garneer de semifreddo met wat gehakte chocolade, de panna cotta en de bavarese met wat bosvruchten.

Buon appetito!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten