zondag 4 september 2016

Est! Est!! Est!!!

Hier is het!
('Est' in het Latijn)


Afgelopen zomer verbleven we een aantal weken aan het Lago di Bolsena in het noorden van de regio Lazio (Latium). Een prachtig vulkaankratermeer met daaromheen tal van bijzondere plekjes om te ontdekken (je leest er de komende tijd alles over op deze blog). Nabij het meer ligt het stadje Montefiascone, beroemd om zijn wijn met een wel heel bijzonder verhaal.


La storia
In het jaar 1111 was de Duitse bisschop Johannes Fugger onderweg naar Rome om daar de kroning van keizer Hendrik V bij te wonen. Om er zeker van te zijn in goede herbergen terecht te komen stuurde hij zijn knecht Martin vooruit. Wanneer Martin een goede herberg vond schreef hij 'Est!' op de deur. Schonk de herberg ook nog eens goede wijn, dan zou er 'Est! Est!!' komen te staan. En zo geschiedde!

Echter, vlak voor Montefiascone vond de bisschop een herberg waar 'Est! Est!! Est!!!' op de deur stond geschreven. De bisschop wist dus dat dit een wel heel goede herberg met uitzonderlijk goede wijn moest zijn. Johannes Fugger is nooit in Rome aangekomen.... In plaats daarvan bleef hij in Montefiascone en dronk zich letterlijk dood aan die uitzonderlijk goede wijn. De bisschop ligt ook begraven in Montefiascone. Op zijn grafsteen prijken de worden: 'Est! Est!! Est!!! Propter nimium est hic Io Defuk Dominus meus mortuus est' (Hier is het! Na een overdaad aan Est is mijn meester Johannes Fugger hier gestorven). Nog steeds wordt er ieder jaar een vat wijn over zijn graf geleegd.

Wij kwamen wel aan in Rome en dat niet alleen. We sliepen tussen de koeien, zwommen in de Tyrreense zee, wandelde door een stad vol met duiven, belandde in een heus zwaardgevecht, klommen naar een stervende stad, dwaalden door een heilig bos... Verhalen genoeg: Houd La Vita è Bella in de gaten dus!

 

Deel en win
Ook namen wij een fles Est! Est!! Est!!! voor jullie mee vanuit Montefiascone.
Deel dit bericht op Facebook en like onze pagina als je dat nog niet gedaan hebt (delen op Twitter mag natuurlijk ook). 
Op zaterdag 10 september zal een vakkundige jury, bestaande uit de bambini, een winnaar kiezen. Salute!

Update 10 september: ...Tromgeroffel.... De bambini kozen Wilma als winnaar! Zij blogt er overigens aardig op los en dan met name over Italiaans eten. Kijk maar eens op Kookgek Wilma.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten