zondag 27 augustus 2017

Op zoek naar La Vita è Bella



Het is op zijn allerminst opmerkelijk dat we nooit eerder over Arezzo schreven. Dit kunststadje in Toscane bezochten we een aantal jaren geleden al tijdens het Giostra del Saracino. Een middeleeuws feest dat jaarlijks in juni (en september) plaatsvindt. De diverse wijken, duidelijk herkenbaar aan de gekleurde vlagen die overal aan de gevels prijken, strijden dan tegen elkaar met als hoogtepunt een steekspel. Ook is Arezzo bekend vanwege de grootste antiekmarkt van Italië die ieder eerste weekend van de maand op het Piazza Grande plaatsvindt.Niet alleen tijdens deze markt kun je je hart ophalen als antiekliefhebber, rondom het plein zijn tal van antiekzaakjes te vinden. Daarnaast vind je in Arezzo een keur aan musea, kerken en kathedralen en aan de rand van het centrum een heerlijk park om even tot rust te komen. Arezzo  is bovendien de geboortestad van de schrijver Petrarca (1304) en schilder & architect Vasari (1511) en heb je honger gekregen van al het slenteren dan is het in Arezzo zeker geen probleem je honger te stillen in de tal van ristorante, osteria en gelateria.

Dit alles is overigens niet de reden dat het vreemd is dat een blog dusver uitbleef, Arezzo is namelijk ook het decor van (een groot gedeelte van) de film La Vita è Bella. Deze Oscar winnende tragikomedie uit 1997  van Roberto Begnini (die tevens de hoofdrol vertegenwoordigt) vertelt het indrukwekkende verhaal van de Joodse plattelandsjongen Guido die zijn geluk gaat beproeven in de grote stad. Daar ontmoet hij Dora, die hij met veel charme en humor het hof weet te maken. Ze trouwen en krijgen een zoontje Giosué. Dan breekt de tweede wereldoorlog uit. Guido en Giosué worden opgepakt door de Duitsers en afgevoerd naar een concentratiekamp. Dora wil haar gezin niet in de steek laten en besluit vrijwillig mee te gaan. Guido probeert de verschrikkelijke waarheid voor Giosué achter te houden door van het verblijf in het kamp een spel van te maken. La Vita è Bella is een onvergetelijk verhaal dat laat zien hoe liefde, familie en verbeeldingskracht alles overwinnen.

“Buongiorno principessa!”
Struinend door de straten van Arezzo heb je het gevoel dat Dora ieder moment uit de lucht kan vallen of dat Guido op zijn fiets naar beneden komt stormen via  één van de aflopende straatjes in het historische centrum. Voor wie de film kent is het allemaal erg herkenbaar. De stad leeft en ademt La Vita è Bella, en daar zijn ze in Arezzo maar wat trots op. De gemeente zag het destijds als kans en ook de lokale bevolking droeg haar steentje bij door alle problemen rondom afgesloten straten en gebouwen voor lief te nemen en mee te werken aan een oplossing. De filmlocaties staan door heel de stad aangegeven op grote borden met daarop foto’s en teksten van de desbetreffende scene. Volg je deze route dan heb je al een groot deel van de stad ontdekt. Naast de dom zit een informatiepunt waar je een folder kunt halen met alle filmlocaties.

 “Guardame Principessa, guardame”…
Wij beginnen onze dag bij Bar Pasticceria Morgana naast Teatro Petrarca aan de Via Guido Monaco. In het theater speelt zich één van de scenes af, maar voordat we dit gaan bekijken doen we ons eerst te goed aan de heerlijke cappuccino en  biologische brioche die ze bij Morgana serveren. In de  sfeervolle bar kun je tevens terecht voor diverse andere (h)eerlijke producten. Cindy begint ondertussen het verhaal van de film te vertellen, de bambini zijn onder de indruk en willen er alles van weten. Nieuwsgierig luisteren ze als we onze weg vervolgen langs de diverse locaties.
 “Als we thuis zijn willen wij die film ook zien!”


Geen opmerkingen:

Een reactie posten