dinsdag 27 maart 2018

Pasta workshop @Jamie's Italian Rotterdam


Jamie’s Italian Rotterdam
Afgelopen week won Lara een pasta workshop bij Jamie's Italian Rotterdam. Onder de bezielende leiding van chef-kok Alistair Miskimming werd ons de kneepjes van het vak geleerd. Klein geheimpje, pasta maken is makkelijker dan je denkt ;). Bovendien is de smaak van vers gedraaide pasta zo veel lekkerder. Waar wacht je nog op?

Chef-kok Alistair volgde een koksopleiding en had een aantal jaar werkervaring als chef-kok voordat hij in 2015 bij Jamie's Italian Rotterdam begon. Chef-kok bij Jamie’s word je niet zomaar. Er gaat een opleidingstraject met examen aan vooraf. Alistair is hiervoor 3 maanden naar Engeland geweest in de leer bij Jamie Oliver & Gennaro Contaldo. Het waren pittige en vooral ook leerzame maanden.


Uit eigen ervaring  kunnen wij vertellen dat zijn kennis, kunde en passie terug te vinden zijn in de smaak van de gerechten. Heerlijk!

Of je nu in de bediening staat, de afwas doet of de leiding hebt, al het personeel bij Jamie’s Italian proeft de gerechten zelf. Zo weten zij hun gasten exact te vertellen wat zij serveren en welke smaken naar voren komen. Ook maakt het personeel regelmatig culinaire uitstapjes. Onlangs hebben zij op een kaasboerderij buffel mozzarella gemaakt. Zo krijgen zij nog meer gevoel bij de achtergrond van de producten. 


Bij Jamie's Italian Rotterdam wordt 50-70 kilo pasta per dag gedraaid. Omdat het kneden en draaien hiervan nogal een klus is wordt een pastamachine gebruikt. Deze draait 8 uur per dag om alle gasten van verse pasta te voorzien. De pastasoorten worden in porties van 75 gram bewaard. Dit is precies de juiste hoeveelheid pasta voor een gerecht.   

De tagliatelle komt in mooie slierten uit de verwarmde koperen kop en droogt vrijwel direct door de luchtblazer die van onderaf blaast. Op ervaren wijze weet Alistair de tagliatelle er precies af te halen op het moment dat het portie 75 gram weegt. Klasse! 


De pasta die wij tijdens de workshop maken wordt met de hand gemaakt.

Na al het harde werken mochten wij ook zelf proeven. Lara ging voor de Gnocchi Sorrentina en Cindy koos voor pompoen & kastanje canneloni. Daarna werd een heerlijk grand dessert geserveerd. Met een gevulde buik en goodiebag keerden wij voldaan terug naar Tilburg. Wat een verwennerij!!



Recept pasta fresca (verse pasta), ongeveer 4 personen:
- 150 gram pasta meel type 00
-  50 gram semolina (griesmeel- durum)
-    2 scharreleieren

Meng de 2 meelsoorten in een kom en voeg de 2 scharreleieren toe. Meng het geheel met een lepel door elkaar totdat alle ingrediënten goed in elkaar zijn opgegaan. Schep het mengsel uit de bak. Duw de massa met de hand plat en vouw dicht. Herhaal dit tot een egaal deeg ontstaat. Als de massa vochtig blijft voeg je nog wat semolina toe. De deeg is goed als deze niet meer aan je handen plakt. Maak een bol van het geheel. Wikkel deze in huishoudfolie en laat minimaal 2 uur rusten in de koelkast.



Haal de bol uit de folie en druk deze met je handpalm plat tot een ovale plak. Zet de pastamachine op de ruimste stand (voor de Atlas 150 is dit 0) en haal het deeg er twee keer doorheen. Na de eerste keer vouw je de plak dubbel en haal je deze er nogmaals door. Zet de pastamachine vervolgens op de middelste stand en haal de plak erdoor. Als laatst haal je de, inmiddels langere en dunnere, plak door de laatste of voorlaatste stand. Dunne of iets dikkere pasta, smaken verschillen.

Van de plakken is linguine, spaghetti of tagliatelle te maken. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om er een lasagna van te maken. Buon appetito!




Tip 1 van Alistair:
Kook verse pasta 3 minuten in kokend water met daarin zeezout en bak de pasta vervolgens 2 minuten met de saus mee. De pasta en saus worden dan beter gemengd waardoor het gerecht veel smaakvoller is.

Tip 2 van Alistair:
Voor de lekkerste bolognese saus gebruik je gemengd gehakt (rund/ varken), rode wijn, blik tomaten van San Mesano en kruiden. De saus minimaal 30 minuten laten garen, zodat deze op smaak komt.

Jamie’s gebruikt alleen blik tomaten van San Mesano. Deze tomaten groeien op vulkanisch grond, aan de voet van de Vesuvius. Rechts van Napels. Deze vruchtbare bodem zorgt voor een zoete smaak. 


Bedankt Jamie's Italian Rotterdam voor een fantastische dag. Wij kijken uit naar de opening van Jamie's Pizzeria in Tlburg en zullen er snel een bezoekje aan brengen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten