woensdag 1 mei 2013

Italië in 3 weken?!

Het zal niet meevallen om in 3 weken heel Italië te zien en ook nog eens van alle mooie plaatsen en vergezichten te genieten. Zeker niet vanuit je luie stoel.

Pantani 1998. Bron: cyclingnews
De Giro d'Italia brengt hier ieder jaar in mei weer verandering in. Dit jaar wordt de 96ste editie verreden van het mooiste wielerevenement op de kalender. De strijd om "La Maglia Rosa".
Op 4 mei trekt het peloton zich op gang in Napels om vervolgens 3405 kilometer af te leggen door "La Dolce Vita" met een klein uitstapje naar Frankrijk.
De 15de rit finisht op de Col du Galibier. Een eerbetoon aan de in 2004 overleden Marco Pantani, bijgenaamd "Il Elefantino". Geboren in Cesena en op 34 jarige leeftijd op tragische wijze overleden in Rimini. De Italiaan reed in de Tour de France van 1998, na een aanval op de Galibier, Jan Ullrich uit het geel en won dat jaar ook de tour. In datzelfde jaar schreef "het olifantje" ook de Giro op zijn naam. In 1999 werd hij in verband gebracht met doping en uitgesloten van deelname aan zijn geliefde ronde. Hij zou nooit meer de oude worden. Mentale tegenslagen, depressiviteit en drugsverslaving namen de overhand.
 
Bron: La Gazetta
 
 
Het wielrennen maakt momenteel met alle dopingschandalen een lastige tijd door. Veelal door de perikelen uit het tijdperk waar ook Pantani deel van was. Sponsoren voelen zich bekocht door de wielerploegen en trekken zich terug. Het grote publiek voelt zich bedrogen en haakt af. En de media geeft minder aandacht aan de wielersport. "Terecht" preken de sceptici , "laten we vooruit kijken" pareren de romantici.
 
Gelukkig is de Giro volop te volgen. En eerlijk gezegd; ook al zou je niets om wielrennen geven, de beelden laten je wegdromen. Inspiratie voor een volgende vakantie of nieuw recept uit een onontdekte streek. De Giro is genieten. In sportief opzicht altijd verrassend, het parcours uitdagend en het decor adembenemend. 
 
Drie weken lang brengt de RAI de mooiste beelden vanuit de koers en Sporza en Eurosport zullen dagelijks live uitzenden. De NOS laat het bij samenvattingen en een enkele live etappe in het weekend.


Passo di Stelvio 2012. Bron: www.elite-it.com

Coppi 1949. Bron: bikeraceinfo
 
Zondag 26 mei zullen we weten wie de opvolger is van Ryder Hesjedal. Het peloton finisht dan in Brescia. Maar eerst nog heel veel kilometers intens genieten. Vooral tijdens de  heroïsche bergetappes, met als hoogtepunt de Passo di Stelvio. Deze bergpas is met zijn 2758 meter boven zeeniveau het dak van de Ronde van Italië en daarom bekroond met de titel "Cima Coppi". Vernoemd naar de beroemde Italiaanse wielrenner Fausto Coppi, bijgenaamd "Il Campionissimo". Hij won tussen 1940 en 1953 de Giro d´Italia vijfmaal en ook hij overleed op jonge leeftijd.
 
Italië in drie weken. Het kan! En ja, ik ben een romaticus en zit er klaar voor. Ik kijk uit naar deze drie weken en denk tijdens de 15de en 19de rit zeker even aan Pantani en Coppi.
 
Het etappeschema. Bron: La Gazetta
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten