maandag 15 april 2013

Bucatini all'Amatriciana

Er zijn twee dingen waar ik niet warm voor loop; toeristische plaatsen en fonteinen. Zeker niet als deze samengaan. Er is echter een uitzondering en wel in Rome. Dwalend door de straten val je van de ene verbazing in de andere. Eén daarvan is Piazza di Trevi met de door Bernini ontworpen Trevi fontein. Immens, adembenemend en betoverend; 26 meter hoog en 22 meter breed. Het Palazzo waartegen de fontein is gebouwd lijkt te 'groeien' uit de rotsen. Neptunes kijkt zelfgenoegzaam neer alsof hij wil zeggen: "Dat had je niet gedacht".
Rome en de Trevi fontein zijn voor mij onlosmakelijk verbonden met Bucatini all'Amatriciana. Dit gerecht, oorspronkelijke uit Amatrice (Abruzzo op de grens met Lazio), is in Rome erg populair. De smaak laat je even wegdromen; helemaal alleen op het plein zoals Marcello en Sylvia in "La dolce Vita".


Voor 4 personen
  • 350 gram Bucatini
  • olijfolie
  • 150 gram pancetta in kleine reepjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 rode chilipeper, zonder zaadjes in dunne reepjes
  • 400 gram gezeefde tomaten  
  • 50 gram versgeraspte Pecorino

Verhit een scheut olijfolie in een pan en bak hierin de pancetta, ui en chilipeper een minuut of 4 tot alles licht kleurt. Voeg de tomaten toe en laat 15 minuten pruttelen. Breng ondertussen een pan water aan de kook en voeg zout toe. Kook de Bucatini al dente, giet af en meng met de saus en pecorino.

Buon appetito!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten