zondag 6 juli 2014

Fusilli al tonno e melanzane



Daar stonden we dan, onder de tent van een onbezette caravan. Met bakken kwam het uit de hemel. Grote druppels, koud was het niet. We hadden net een caffè gedronken bij het barretje op de camping. De meisjes namen een waterijsje. Op die paar vierkante meter zongen we liedjes en speelden we spelletjes. Het was nog rustig in juni op campeggio La Chiocciola, wat 'slakkenhuis' in het Nederlands betekent. En de camping doet zijn naam eer aan, alles gaat hier net een tandje langzamer. Laat je niet misleiden door de wat verouderde aanblik van het winkeltje en het barretje bij de entree van de camping. Achter de poorten is het een oase van rust en Italiaanse gezelligheid. Mooi gelegen tussen de groene heuvels in de Ambra vallei bij het piepkleine dorpje Capannole, een kilometer of 60 onder Firenze (Florence) in hartje Toscane. Een perfecte uitvalsbasis om Toscane te ontdekken. Plaatsen als Arezzo en Siena liggen binnen handbereik en op een uurtje rijden vind je onder andere San Gimignano, Montepulciano en Perugia (Umbrië).


De meisjes rennen ondertussen van de ene naar de andere tent. Ze gillen het uit als een grote druppel in hun nek plenst. "Gaan we terug naar de caravan?" vraagt Italia, ze kijkt wat sip. "We hebben honger" vervolgt Lara. "Het regent nu niet meer zo hard, dus we kunnen best wel teruggaan toch?". Daar hadden de meiden gelijk in, snel gingen we ervandoor. Langs het riviertje en de kikkervijver, over gladde stenen en langs plassen water af op het grindpad. Het leek wel alsof we alleen op de camping waren, het natte gras streelde onze voeten. "We willen Fusilli papa! Met tonijn" Dit recept, -ontstaan in de caravan-  is inmiddels een "klassieker" in huize La Vita è Bella.

Fusilli al tonno e melanzane


Voor 4 personen
  • 350 gr fusilli
  • 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
  • 3 sjalotjes, gehalveerd in dunne plakjes
  • 1 aubergine, in kleine blokjes gesneden
  • 200 gr pomodorini, in partjes gesneden
  • 100 ml rode wijn
  • 200 gr tonijn (uit blik, op olijfolie)
  • 75 gr parmezaanse kaas (versgeraspt)
  • olijfolie, peper & zout
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en fruit de knoflook en de sjalotten 2 minuten op laag vuur. Voeg de aubergine toe en "stoof" deze in 15-20 minuten langzaam gaar. Breng ondertussen een pan water aan de kook voor de pasta en kook deze met een eetlepel zout "al dente". Doe dan de pomodorini bij de saus, draai het vuur hoog, blus af met de rode wijn en voeg een snuf zout toe. Laat de alcohol verdampen en draai het vuur weer laag. Laat het geheel nog even doorgaren en roer er dan de tonijn ( inclusief de olijfolie waarin deze zit) doorheen. Haal de pan van het vuur, roer de parmezaanze kaas erdoorheen en voeg zout toe naar smaak. Meng de saus met de pasta en serveer direct. Bestrooi het geheel met flink wat versgemalen zwarte peper.

Buon appetito!

1 opmerking:

  1. Als een camping zelfs in de regen zo leuk is moet het wel een top plek zijn! Che bello!

    BeantwoordenVerwijderen