zondag 3 augustus 2014

Gnocchi di Ricotta

Deze week nemen we je mee naar Levico Terme. Een elegant dorpje in Noord-Italië (Trentino), gebouwd tegen een helling op 520 meter boven zeeniveau. Levico Terme heeft een kleine 8.000 inwoners en is bekend vanwege zijn thermen: Op 1500 meter hoogte tussen de naaldbomen in Vetriolo sijpelt het thermale water uit de rotsen. Het arseen- en ijzerhoudende water heeft een therapeutische werking dat uniek is in Italië. Vanaf een afstandje trekt de kerktoren midden in het dorp alle aandacht. De zon weerkaatst op de witte stenen. Onderaan de trappen, die naar de ingang van de kerk leiden, staat een fontein. Twee blonde meisjes staan met hun tenen op de rand, omgeven door geurige bloemen. Het water uit de fontein stroomt verder naar beneden door de Via Dante, de winkelstraat van het dorpje. Een stroompje van een halve meter breed. Gelijkvloerse houten vlonders maken de winkels en barretjes bereikbaar. De vlonders zijn niet interessant, wel is het leuk om over het stroompje heen te springen. Een halve meter is nog net wat te ver voor de meisjes van 3 en bijna 2 jaar oud. Ze stappen met de voetjes in het water, gelukkig is het slechts een paar centimeter diep. En ach, de zon schijnt.




Een stukje buiten het centrum vinden we La Vecchia Fattoria waar we kennismaken met Tessa, een geweldige keuken en intense gastvrijheid.
Tessa uit Haarlem ging na haar studie op reis. Met een groep vriendinnen vertrok ze naar Italië. De plek aan het Gardameer die ze hadden uitgekozen was vol en zo kwamen ze via een omweg terecht in Levico Terme. Een hele onderneming eind jaren ‘70. Er waren nog niet overal snelwegen, geen tunnels door de bergen en ook was er nog geen snelle treinverbinding. Dat ze liever aan het Gardameer had gezeten was Tessa al snel vergeten. Niet alleen bleek Levico Terme een hele fijne plek, ze vond er ook de liefde. Ze werd verliefd op Tiziano, de zoon van een hoteleigenaar. Terug in Nederland bleef de liefde standhouden. Na twee jaar op-en-neer reizen besloot ze voorgoed naar Italië te vertrekken. Al snel droeg Tessa een nieuwe achternaam: Vettorazzi. Twee zonen en een dochter maakte het gezin compleet. Het hotel groeide uit tot een ristorante, pizzeria en bed & breakfast. Vanaf het terras kijk je uit over de vallei. Terwijl de zon ondergaat vloeit de wijn rijkelijk en strelen de heerlijke gerechten onze tong, de kok vertrouwt ons de ingrediënten toe van de Gnocchi met Ricotta.




GNOCCHI DI RICOTTA

  • 250 gram ricotta
  •  1 ei
  • 100 gram meel (Farina ’00)
  • 25 gram versgeraspte parmezaanse kaas
  • peper en zout
Meng alles door elkaar tot een stevig deeg. Laat afgedekt een uur rusten in de koelkast. Schep met een  ijsschep halve bollen en kook deze in licht gezouten water. De gnocchi komen vanzelf bovendrijven. Schep ze eruit en laat kort uitlekken. Serveer met een notensaus (Meng hiervoor de volgende ingrediënten in een vijzel of keukenmachine: 150 gram gepelde hazelnoten, 1 teen knoflook, 50 gram versgeraspte parmezaanse kaas, scheutje melk, 6 eetlepels extra vergine olijfolie, peper en zout)

Buon appetito!




2 opmerkingen:

  1. Wat een heerlijk stukje over Levico! Wij komen al 8 jaar meerdere keren in onze vakantie bij Tessa eten, elke keer weer genieten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Grazie! Inderdaad echt een plek om keer op keer terug te gaan!

      Verwijderen